Åtvidabergs nya bostadsprojekt mitt i idyllen

Med fantastisk utsikt över Bysjön och med naturen bokstavligt talat inpå knuten utvecklas Åtvidabergs senaste sjönära bostadsprojekt. De tio villorna som byggs utmed Bysjö strand tar ett av de sista byggklara markområdena intill vattnet i anspråk, och med lite extra höga förväntningar ser kommunen fram emot att få se slutresultatet när totalentreprenören Peab färdigställt det.

Bostadsprojektet vid Bysjö strand är något utöver det vanliga, enligt Åtvidabergs utvecklingschef, tillika stadsarkitekt Raymond van der Heijden.
– Åtvidabergs tätort är allmänt känd som trädgårdsstad med inspiration från England. I början av 1900-talet anlitades flera välkända arkitekter för att utveckla Åtvidaberg med den engelska trädgårdsstaden som modell och inspiration, det ser vi fortfarande tydliga spår av idag och det ville vi fånga i projektet vid Bysjö strand.
Allt kretsar kring att få in grönskan i vardagsrummet, den ska kännas nära och äkta. De nya husen byggs därför som en solfjäder vinklad mot sjön, alla kommer att få sjöutsikt och samtidigt kunna njuta av naturens prakt alldeles utanför dörren. Bättre än så kan det knappast bli.

Engelsk parkkaraktär och sydeuropeisk känsla
Husen vid Bysjö strand byggs alldeles intill Baroniets engelska parklandskap.
– För oss har det varit oerhört viktigt att redan från början bevara parkkaraktären, och det finns även en örtträdgård i närheten. Stigen längs med sjön är bevarad, det som tillkommit är en brygga som de boende kan nyttja, förklarar Raymond.
De nya villorna byggs ett stenkast från den berömda Villan som anlades av Baron Theodor Adelswärd år 1889. Idag bedrivs restaurang- och hotellverksamhet i Villan, som är en av Åtvidabergs mest karakteristika byggnader. Villan kan upplevas som stor men har genom sin arkitektur ändå lyckats behålla sin rustika och småskaliga charm. Samma prägel ville man överföra på de nya husen, som precis som Villan får vit puts med inslag av mörkt trä.
– Arkitekturen med skiftande volymer och former ger en känsla av inspiration från södra Europa. För att fånga naturens rikedom får varje hus inte bara en utan två terrasser, och husen är placerade så att alla får utsikt över sjön med så många soltimmar på terrassen som möjligt.

Naturnära med korta avstånd
Att det naturnära läget kommer att skapa livskvalitet för de boende råder det ingen tvekan om. Samtidigt ligger husen på promenadavstånd från centrum med tillgång till all tänkbar service och handel. Grundskolan ligger på några hundra meters avstånd liksom gymnasieskolan med den nationella fotbolls- och golfprofilen. Här finns också kulturprofiler som dans och musik.
– Något som gör Åtvidaberg attraktivt som boendeort är att allt är nära. Det mesta ligger på gångavstånd och det förknippas givetvis med hög tillgänglighet och enkelhet. Dessutom har vi Linköping som närmaste granne vilket öppnar en stor arbetsmarknad med fantastiska möjligheter, fortsätter Raymond, som själv är bosatt i Åtvidaberg sedan några år.
Att de nya husen ska attrahera en bred målgrupp är också en förhoppning som kommunen har. Husens storlek på 135 kvadratmeter samt de små och lättskötta tomterna gör dem lämpliga för såväl seniorer som barnfamiljer och förstagångsköpare.

Konstaterad efterfrågan på bostäder
Raymond van der Heijden ser mycket positivt på framtiden för Åtvidaberg som boendeort. Projektet vid Bysjö strand har markerat en framtidstro i kommunen, och i samband med att husen färdigställs under början av nästa år hoppas man på att kunna påbörja nästa bygge. Än så länge är inget beslutat, men kommunen skissar på nya projekt hela tiden och att det finns efterfrågan på fler bostäder är redan konstaterat.

Östergötland SNL 2015-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-3

Huvudtema: Östergötland
Östergötlands landshövding guidar genom industriarv och teknisk utveckling

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson marknadsför gärna regionens näringsliv som ”snabbväxande och intressant med många olika spetsområden”. Några av världens mest kända varumärken har en stark förankring i Östergötland, där Saab, Siemens Industrial Turbomachinery, Toyota Materials Handling och Ericsson bara är ett fåtal exempel.