Från legosvetsning till komplett leverantör

I år firar Alvesta Tre Plåt AB 35-årsjubileum. Sedan starten 1980 har familjeföretaget utvecklats från att enbart arbeta med legosvetsning till att idag vara en komplett leverantör av produkter i alla former av plåt.

Alvesta Tre Plåt AB jobbar nära och öppet med sina kunder, med målsättningen är att vara en ledande medleverantör av bearbetade plåtdetaljer. Kunderna finns inom kyla, ventilation, medicin, klädvård, jordbruk, bygg, livsmedel, lastbilspåbyggnad och VVS, där ventilation utgör den största kundgruppen.

– Vi ligger i framkant vad gäller tillverkningsmetoder och automatisering. Vi har en effektiv organisation där våra motiverade och kompetenta medarbetare hjälper kunderna att ta fram kostnadseffektiva lösningar i de flesta varianter av plåt i både stora och små serier. Om kunderna önskar monterar vi även deras artiklar till färdiga produkter och ombesörjer lackering eller annan ytbehandling, säger Hans Torgnyson, vd för Alvesta Tre Plåt AB.

Idag har företaget 20 anställda och en omsättning på cirka 24 miljoner. Den allmänna ekonomiska nedgången har dock varit en stor utmaning.

– Vi har en tuff resa bakom oss. Men med de nyinvesteringar vi kontinuerligt gjort även under dessa tuffa år kan man gott säga att vi satsat oss ur krisen, tillägger han.

Den senaste investeringen är en laserskärmaskin (Prima Plation 1530) med höglager för obemannad körning, som driftsattes i januari. Den skär ett brett register av material och tjocklekar med hög hastighet och precision utan behov av manuella justeringar. Maskinen har utrustats med toppmoderna laseraggregat med hög energieffektivitet och kvalitet, med valbar toppeffekt för alla typer av applikationer.

– Det är vår andra laserskärningsmaskin. Den första köpte vi 2010. Med laserskärmaskinerna har vi blivit en mer komplett leverantör, berättar Hans.

40 procent tjejer i produktionen
Alvesta Tre Plåt har satsat mycket på automation. Förutom laser-
skärmaskinerna kan våra två stansautomater gå obemannade dygnet runt. I maskinparken finns även tre robotbockningsceller för större och återkommande serier.

– Automationen ger en jämnare kvalitet, samtidigt som den håller kostnaderna nere. Det räcker att det finns bemanning vid ställ och plundring av maskinerna, berättar marknadschef Marie-Louise Torgnyson.

Förutom robotbockning och laserskärning utför Alvesta Tre Plåt även automatstansning, manuell kantpressning, svetsning mig/mag och tig, samt montering av plåtkomponenter. Svetsavdelningen bemannas av yrkesarbetare med svetscertifikat som till sin hjälp har ett antal svetsrobotar för större serier.

I produktionen jobbar 40 procent tjejer, vilket är lite ovanligt i branschen. På frågan hur det kommer sig, svarar Hans:

– Vi ger tjejer chansen. Vi vet att de kan!

– Sedan är ju tjejer mer stresståliga också, inflikar Marie-Louise glatt. Vi har en tjej i varje produktionsgrupp, förutom i svetsen. Men där har vi haft tjejer förut, tillägger hon avslutningsvis.

FAKTA
Platino är en flexibel och pålitlig maskin designad för dagens och morgondagens behov. Den skär ett brett register av material och tjocklekar med hög hastighet och precision utan behov av manuella justeringar. Maskinen utrustas med toppmoderna laseraggregat med hög energieffektivitet och kvalitet, med valbar toppeffekt för alla typer av applikationer. De mest utmärkande egenskaperna/ möjligheterna för Platino är:

• Kompakt design – kräver liten yta för installation (23m2) exklusive palettväxlare, skydd, filter och kylare.
• Hög hastighet och acceleration ger korta cykeltider; acceleration 12m/s², maxhastighet 140 m/min.
• Maskinstativ i granit med lasergenerator integrerad – krävs inget speciellt fundament.
• Skärhuvud med linsväxlingssystem för 5”, 7,5” & 10” lins.
• LPM och Quick piercing smörjsystem för optimerade automatiska piercing strategier.
• Semi automatisk linscentrering – maskinen kontrollerar automatiskt och ger sedan operatören instruktion om justering krävs.


Energi & Miljö SNL 2015-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-2

Huvudtema: Energi & Miljö
Vindkraftens potential bör inte underskattas

Sverige har antagit tuffa utbyggnadsmål när det gäller förnybar el. Tillsammans med Norge har vårt land en målsättning att bygga 26,4 TWh förnybar el till 2020 inom elcertifikatsystemet ...

Back to top