Växjö kan leverera bra evenemang

Kärt barn har många namn. Växjö beskrivs ibland som Smålands hjärta och ibland som hela Kronobergs utvecklingsmotor. Allt oftare förknippas Växjö dessutom med en av landets främsta IT- och logistikregioner. Växjö är även träbyggarstaden som med rätta kan kalla sig Europas grönaste stad. Växjö är idrottsstaden som med en kraftsamling kring Arenastaden skapat en attraktiv mötesplats för människor.

Växjö lär knappast vara svårsålt numera. Evenemangsbolaget Växjö & Co, som ägs av den regionala besöksnäringen och Växjö kommun, arbetar med att marknadsföra Växjö både nationellt och internationellt. Företaget ansvarar bland annat för att möten, evenemang och nya satsningar som stärker stadens attraktionskraft möjliggörs i Växjö.
Mycket finns på agendan, och mycket mer kan tillkomma. Men det måste även vara värdigt Europas grönaste stad. Som evenemangsanordnare måste Växjö & Co tänka hållbart i alla led, och det styr även typen av evenemang som kan anordnas i staden.
– Vi är måna om att behålla hållbarhetsprägeln som byggts upp under många år och det intressanta är att det kan innebära ännu fler möjligheter för Växjö framöver, säger Peter Knutsson, vd på Växjö & Co.

Arenastaden lyfter idrotten
Växjö anses ha ett av Sveriges bästa arenaområden där ett antal ny- och ombyggda idrottsarenor samlats. Det förstärker Växjös prägel som idrottsstad, något som även uppmärksammades 2013 då Växjö utnämndes till landets främsta idrottskommun av Sport & Affärer.
– Investeringarna tycks ge resultat, ett halvår innan Vida Arena färdigställdes gick Växjö Lakers vidare till elitnivå. I samband med att den nya fotbollsarenan blev klar 2012 kom Östers IF med i Allsvenskan. Knappt hade byggplasten avlägsnats från Fortnox Arena innan det lokala innebandylaget hamnade i topp.
Framgångarna är enligt Peter Knutsson förenliga med den starka framtidstro som staden visar genom att verkligen satsa på idrott. Dessutom kan Växjö numera ta emot riktigt stora evenemang tack vare Arenastaden. Enbart Vida Arena kan ta emot upp till 5000 konsertbesökare som exempel.

Spännande mångfald av upplevelser
Växjö kan leverera. Det finns en bra infrastruktur för evenemang och upplevelser tack vare de senaste årens miljardsatsning.
Det som är extra spännande med Växjö är mångfalden av vad som finns att uppleva. I Växjö anordnas bland annat Sveriges största matmässa för småskaligt och närproducerat. Det började med en handfull utställare på torget, men har under åren utvecklats till ett tvådagarsevent med över 50 000 besökare.
Regeringen har dessutom utsett Växjö till Årets Matlandethuvudstad 2015. Tävlingens syfte är att visa på de möjligheter och den potential som finns i att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige - det nya matlandet.
– Det händer väldigt mycket i Växjö och det skapar ännu bättre förutsättningar för oss att utveckla nya koncept för riktigt bra evenemang, konstaterar Peter Knutsson, som varit involverad i stadens utveckling länge då han tidigare drev konserthuset och även var med och startade Växjö & Co.


Kronoberg SNL 2015-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-1

Huvudtema: Kronoberg
Starkare teknikintresse bland unga viktigt för Kronoberg

Sveriges största Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är de sydsvenska företagens samlade röst. En av Handelskammarens främsta uppgifter är att underlätta för företagande i hela södra Sverige ...

Back to top