Unika upplevelser mitt i Glasriket

Kosta Boda Art Hotel liknar inget annat hotell varken i Sverige eller i resten av världen. Här tillåts kreativiteten att få flöda fritt och det märks i hotellets unika miljöer där gästerna får möta sju av Kosta Bodas mest framstående formgivare genom tiderna.

Kosta Boda Art Hotel bjuder på en unik upplevelse för alla som har vägarna förbi Småland. Formgivarna Anna Ehrner, Kjell Engman, Ulrica Hydman-Vallien, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren, Bertil Vallien och Göran Wärff har medverkat vid designen av hotellet och tillsammans har de världskända glaskonstnärerna skapat spännande miljöer där varje rum är försett med unika konstglas.
Men Smålands designhotell är inte bara en påminnelse om Glasrikets inflytande över bygden utan även en nyskapande och levande miljö för kreativa möten, konferenser och evenemang. Här finns även ett glasinspirerat spa och en pool med undervattensutställningar, en välrenommerad restaurang samt en bar helt i glas för stämningens skull.

Upplevelsebaserad affärsmodell
På Kosta Boda Art Hotel kombineras kreativitet med upplevelser, rekreation och shopping i en miljö som andas tidlös glaskonst och design. Alla konstverk som är utställda i gemensamma miljöer samt på hotellrummen går nämligen att köpa, och det bidrar även till att skapa en unik upplevelse vid varje besök.
– Det är viktigt att behålla producerande glasbruk och sätta dessa i centrum av en upplevelsebaserad affärsmodell där vi både erbjuder en levande glasbruksmiljö med försäljning av produkter och kompletterar det med ett brett utbud av logi, mat och andra upplevelser för att skapa starka besöksmål och konkurrenskraftiga företag, understryker Johan Trollnäs, nytillträdd hotellchef på Kosta Boda Art Hotel.
Vid etableringen av hotellet var visionen tydlig: Hotellet ska vara en del av det småländska glasarvet och aktivt bidra till att det bevaras och utvecklas. Redan några år efter att Kosta Boda Art Hotel slog upp portarna kunde mycket goda resultat uppmärksammas, bland annat i form av ett större intresse för regionen och inte minst för glaskonsten.

Framtidsbransch sprungen ur historien
Hotellet lever sitt liv mitt i Glasriket. Det är sprunget ur historien och kan således betraktas som en del av den förändring och omställning som sker i det moderna Glasriket idag.
– Produkter förändras hela tiden eftersom marknaden är dynamisk och jag tror det här är en naturlig utveckling som ligger i linje med allt annat som händer i samhället där mer och mer går mot att konsumera upplevelser, säger Johan Trollnäs.
För att möta marknadens efterfrågan måste den moderna glaskonsten omformas och utvecklas mot en mer upplevelsebaserad produkt, och det har Kosta Boda Art Hotel lyckats paketera i en unik hotellupplevelse kantad av aktiviteter som glasblåsning, glas- och dryckesprovningar samt guidade turer bland annat.
Glaskonst och relaterade upplevelser är med andra ord en framtidsbransch med mycket goda utvecklingsmöjligheter. Läget är dessutom det rätta, mitt i hjärtat av Glasriket och i anslutning till de småländska skogarna som inspirerat och förtrollat människor sekel efter sekel.


Kronoberg SNL 2015-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-1

Huvudtema: Kronoberg
Starkare teknikintresse bland unga viktigt för Kronoberg

Sveriges största Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är de sydsvenska företagens samlade röst. En av Handelskammarens främsta uppgifter är att underlätta för företagande i hela södra Sverige ...

Back to top