SP Maskiner ser stora möjligheter på exportmarknaden

SP Maskiner i Ljungby har lång erfarenhet och hög teknisk kompetens när det gäller utveckling och konstruktion av skördeaggregat.
Cirka 60 procent av företagets produkter går på export över hela världen.

– Vi har satsat på nya produkter, framför allt på exportmarknaden, och kommit in på en del nya marknader. Det är mycket glädjande, säger företagets platschef Benny Granath.
SP Maskiner grundades av Ingemar Sandahl och Lars Pedersen 1978 i den lilla byn Lillarp i de småländska skogarna. I början utfördes service och reparationer av diverse skogsmaskiner, men snart började företaget även med konstruktion och tillverkning. 1980 konstruerade och byggde SP Maskiner världens första serietillverkade engrepps-aggregat (SP21) som kom att revolutionera det professionella skogsbruket.
Idag är SP Maskiner ett internationellt företag med 35 anställda och återförsäljare över hela världen.
Sedan 2003 ingår företaget i Weland-koncernen, som specialiserat sig på plåt- och stålbearbetning och har sitt säte i Smålandstenar.

Nya produkter
– Vi har lanserat två nya produkter under 2014 som vi är mycket nöjda med. Det ena är ett mindre aggregat för gallring och det andra ett större slutavverkningsaggregat, berättar Benny Granath.
SP 461 LF är ett utmärkt val för montering på såväl stickvägsgående skördare med långkran som på mindre beståndsgående skördare.
SP 561 LF är konstruerat för varierande arbetsuppgifter och erbjuder mycket goda egenskaper för såväl klena gallringar som lättare slutavverkningar.
– SP 461 har fått ett mycket bra mottagande. Vi är jättenöjda med responsen och framför allt för att vi har fått en ny marknad i Finland, säger Benny Granath.
Det nya gallringsaggregatet visades på ElmiasMellanskogs mässa i Sala i augusti och drog till sig mångas uppmärksamhet. En vecka senare deltog SP Maskiner på FinnMETKO mässan i Finland och även här presenterades SP 461 LF för första gången.

Nära kunderna
– Vi försöker vara nära våra kunder för att lösa deras problem och se till att allt fungerar. Vi har många tekniska produkter och vår teknik ligger i topp både vad det gäller hydraulik och styrsystem, säger Benny Granath.
Utvecklingen har varit god för SP Maskiner genom åren. Företaget omsätter cirka 90 miljoner kronor årligen och fortsätter att vara – Always Ahead (som är företagets ledord).


Kronoberg SNL 2015-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-1

Huvudtema: Kronoberg
Starkare teknikintresse bland unga viktigt för Kronoberg

Sveriges största Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är de sydsvenska företagens samlade röst. En av Handelskammarens främsta uppgifter är att underlätta för företagande i hela södra Sverige ...

Back to top