Peter Fransson – en erfaren snickare utanför Skruv

Året var 1983 då Peter Fransson startade Peter Fransson Snickeri som enskild firma i Kråksjö utanför Skruv och började tillverka specialinredningar till butiker runt om i landet.
Idag har företaget tolv anställda inklusive Peters fru Liselott och deras dotter Charlotte.

– Allt började med att jag köpte en begagnad kombinationsmaskin för 11.800 kronor när jag gjorde lumpen. Det var en gammal Jonseredsmaskin, som innehöll både såg, fräs och borr. Kompisarna tyckte jag var lite galen eftersom jag köpte den obesedd och tjänade bara 17 kronor om dagen, berättar Peter med ett skratt.
1984 började Peter tillverka furumöbler till de svenska möbelhandlarna och samma år startades tillverkning av matbord till inredningskedjan Mio. Verksamheten expanderade och fabriken fick byggas ut tre år i rad, 1984, 1985 och 1986.
1989 flyttade företaget in i en helt ny fabrik med en produktionsyta på 1350 kvadratmeter och då gavs det en möjlighet att växa mer.
– Under den här perioden tillverkade vi nästan uteslutande matbord till svenska kedjor och vi hade även en hel del export, främst till Frankrike, berättar Peter.
Så småningom började företaget även tillverka sängar och komponenter, som frästes och lackades. Komponenter gjordes bland annat till en firma som levererade uteslutande till Ikea.
– När vi körde mot Ikeakunden satte vi in en ganska avancerad lacklina som gjorde att vi kunde göra stora volymer. I lackanläggningen kan vi köra både UV, vatten och vanlig konventionell lack.
2012 var det dags för utbyggnad igen och idag förfogar företaget över en produktionsyta på 4500 kvadratmeter.
– Vi gör fortfarande mycket furumöbler och även specialbeställningar ibland. Men jag är inte så förtjust i att göra enstyck, jag vill gärna ha större serier, säger Peter.
En stor del i verksamheten är tillverkning och leveranser av möbler till flyktingförläggningar över hela Sverige.

Snabba leveranser
– Detta är en ganska tuff bransch, men vi vinner på att vi är en ganska liten organisation och kan vara flexibla, säger Peter och fortsätter:
– All produktion mot möbelhandeln kör vi mot eget lager. Det innebär att det jag säljer ena dagen kan jag leverera nästa.
Under hösten 2014 tog företaget i bruk en ny värmeanläggning där man eldar med eget avfall istället för med olja.
– Vi har haft en mycket god utveckling sedan starten 1983, men 2008 gick vår omsättning ner från 15 miljoner kronor till 5 miljoner då vi tappade körningarna till Ikea. De senaste åren har vi ökat ordentligt och idag omsätter vi 17-18 miljoner kronor, berättar Peter.
Målsättningen nu är att utöka maskinparken och komplettera lacklinjen för att produktionen ska bli ännu mer rationell.


Kronoberg SNL 2015-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-1

Huvudtema: Kronoberg
Starkare teknikintresse bland unga viktigt för Kronoberg

Sveriges största Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är de sydsvenska företagens samlade röst. En av Handelskammarens främsta uppgifter är att underlätta för företagande i hela södra Sverige ...

Back to top