Ett starkt alternativ för legotillverkning inom skärande bearbetning

LG Maskin AB i Hovmantorp är ett legotillverkande företag med stor flexibilitet och lång erfarenhet.
Företaget startades 1978 av Lars-Göran Åström. En nära samarbetspartner är LG Produktion AB, som drivs av Lars-Görans son Ulf Åström.

– Vi har 30-40 frekventa kunder inom olika branscher och vi tillverkar en mängd olika detaljer till bland annat miniubåtar, tågkoppel, industriportar, diskmaskiner i storkök och gasfjädrar, berättar Thomas Fält, vd på LG Maskin AB.
Företaget förfogar över produktionslokaler med en yta på 830 kvadratmeter på Fabriksgatan. Här finns bland annat tolv CNC-styrda flerop-maskiner och svarvar.
– För två år sedan gjorde vi en stor investering då vi köpte en multifunktionssvarv för 2,5 miljoner kronor. Den går för fullt i produktionen, en lyckad investering, säger Thomas Fält.
LG Maskin använder de flesta förekommande material i sin tillverkning; stål, rostfritt, mässing, aluminium och plast.
– Vi arbetar ständigt med att förbättra processer i företaget för att få minimalt materialspill. Ambitionen är att alltid göra rätt från början, säger Thomas Fält.
LG Maskin har tio anställda och omsätter cirka tolv miljoner kronor.

LG Produktion
Lars-Göran Åströms son, Ulf Åström, började arbeta på LG Maskin 1990 och har sedan dess skaffat sig en gedigen erfarenhet och kunskap om skärande bearbetning och programmering av CNC-styrda maskiner. 2005 startade Ulf Åström LG Produktion, som idag har nära samarbete med LG Maskin.
Företagets inriktning är i huvudsak programmering och produktion av aluminiumchassi till mobila datorer.
LG Produktion har lokaler på cirka 750 kvadratmeter på Järnvägsgatan i Hovmantorp och sysselsätter åtta anställda. Företaget har bland annat fyra 5-axliga fleroperationsmaskiner.
Tillsammans kan LG Maskin och LG Produktion erbjuda ett starkt alternativ för legotillverkning inom området skärande bearbetning.

En god utveckling
Thomas Fält arbetade som maskinoperatör på LG Maskin mellan 1989 och 1995. Efter 13 år på ett annat företag kom han tillbaka till LG Maskin 2008, där han sedermera blev vd och delägare.
– Det har varit en positiv utveckling under åren. I början av 90-talet hade företaget två anställda och idag är vi tio, säger Thomas Fält och fortsätter:
– Vi försöker hela tiden se framåt och utvecklas både vad det gäller maskinparken och söka nya kunder. Det finns stor potential på marknaden så vi har möjlighet att växa.


Kronoberg SNL 2015-1 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2015-1

Huvudtema: Kronoberg
Starkare teknikintresse bland unga viktigt för Kronoberg

Sveriges största Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, är de sydsvenska företagens samlade röst. En av Handelskammarens främsta uppgifter är att underlätta för företagande i hela södra Sverige ...

Back to top