Den första svenska fettsnåla kvargen

Ett småskaligt lokalt mejeri i hjärtat av Småland lanserar den första svenskproducerade fettsnåla kvargen. Emåmejeriet har alltid satsat på förnyelse med en stark produktutveckling, och kanske har det aldrig varit tydligare än nu.

Till hösten kommer vi förhoppningsvis få se en unik produkt i svenska mejeridiskar: osockrad, naturligt smaksatt kvarg som är så gott som fettfri. Det kan möjligen ses som en vågad investering, men mejerichefen Patrik Evertsson på Emåmejeriet i Hultsfred har stark tilltro till magkänslan.
– Efter viss marknadsundersökning och en förvisso ovetenskaplig undersökning över gällande hälsotrender i Sverige kan vi konstatera att proteinrik, fettsnål kvarg är en eftertraktad produkt. Vi kommer att lansera en egen variant där konsumenten kan välja mellan osockrad naturell eller steviasötad citron/vanilj, berättar Patrik entusiastiskt.
Om lanseringen blir lyckosam kommer produkten, som då också blir den första svenska näst intill fettfria kvargen, att säljas över hela landet. Något som Emåmejeriet vanligtvis inte har som målsättning.

Med hjärtat i Hultsfred
Yoghurt och fil med säsongssmaker, crème fraiche, smör, franska ostar och så vanlig mjölk förstås – allt produceras lokalt i det lilla mejeriet i Hultsfred. Och det mesta säljs också lokalt.
Emåmejeriet blir först med en fettsnål svensk kvarg. Enligt Patrik var man troligtvis först även med yoghurt och fil med smaker som inspirerats av omtyckta bakverk som gräddtårta, pepparkaka och äppelkaka. Från början var de mest smålänningar förunnade, men från och med i höst kommer äppelkaksfil och yoghurt att finnas i vissa butiker även på andra ställen i Sverige.
– Det är först på senare år som produkterna börjat leta sig ut utanför Småland. Vi kommer att fortsätta experimentera med olika smaker, och tycker det är inspirerande att vi syns även utanför regionen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vårt hjärta finns här i Hultsfred, säger Patrik, som själv tillhör tredje generationen lantbrukare.
Patriks gård med knappt 200 mjölkkor står för ungefär en femtedel av råvaran som levereras till Emåmejeriet. Han har alltid varit lite av en visionär, och var bland annat först i regionen med robotmjölkning.

Vikten av småskalighet
Som mjölkbonde och mejerichef är Patrik Evertsson hittills mycket nöjd med framgångarna, även om han gärna vill behålla en småskalig, lokal prägel på mejeriet.
– Att vi ur ett Sverigeperspektiv kan behålla småskaliga mejerier är oerhört viktigt. Dels hjälper vi till att bevara landsbygden och arbetstillfällen här, och dels bidrar vi till en större miljövinst med korta transporter. De lanseringar vi gör bottnar i att vi ska vara extra konkurrenskraftiga, därför vågar vi satsa på produktutveckling även om vi är relativt små.
Det är bäst att hålla ögon och öron öppna. Om den småländska klurigheten är så vass som ryktet säger så kommer svenska konsumenter sannolikt att få se många spännande nyheter från Emåmejeriet framöver.


Kalmar/Öland SNL 2014-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-4

Huvudtema: Kalmar/Öland
Kalmar – Sveriges bästa lantbruksregion?

Kalmar är en av Sveriges främsta lantbruksregioner. Med en bakgrund präglad av flera decenniers tillväxt kan Kalmars företag och entreprenörer som verkar inom eller nära De Gröna näringarna känna tilltro och aktivt satsa på en framtid där hållbarhet är en ren konkurrensfördel.

Back to top