Legotillverkaren i Kil som tar ett helhetsansvar

Inriktningen hos verkstadsföretaget Wenmec AB i Kil är tillverkning av komponenter samt kompletta produkter och systemleveranser för industrin.
– Vår styrka är att vi tar ett helhetsansvar. Våra kunder lägger ut konstruktioner till oss och vi gör en komplett produkt, säger Vasco Olivi, vd på Wenmec.

Wenmec har ingen stor kundkrets utan vänder sig mot ett antal mer fokuserade kunder, framför allt tyngre industrier, som man har ett partnership med. Bland återkommande kunder kan nämnas Atlas Copco, Rolls Royce Marin, Metso Paper, BAE Systems och Dynasafe.
Wenmec grundades 1983 genom en sammanslagning av CJ Wennbergs och Kils Industri AB. Idag sysselsätter företaget cirka 100 anställda och förfogar över två produktionsanläggningar i Kil och en i Nanjing i Kina.
– En av våra största kunder, Atlas Copco, ville att vi skulle supporta dem i Kina och därför etablerade vi en fabrik där 2012. Där gör vi i princip samma sak som i Kil fast i miniatyr med tolv anställda, berättar Vasco Olivi.

Långsiktiga relationer
Wenmec arbetar med långsiktiga relationer där företaget som systemleverantör även tar ansvar för inköp, materialflöde, logistik, leveransplanering och kundernas leveransprognoser.
– Många legoleverantörer är väldigt duktiga på att maskinbearbeta eller svetsa, men vi kan erbjuda en komplett leverans. Våra kunder köper in en produkt på ett artikelnummer och vi tar hand om helheten, säger Vasco Olivi.
Wenmec klarar sig bra gentemot sina konkurrenter med sina befintliga kunder.
– Vi har haft ett mångårigt samarbete med flera kunder och jobbar i samma system som dem. Där har vi ingen större konkurrens. Däremot är konkurrensen större när det gäller att få ett samarbete med nya kunder. Det beror på att vi tar ett totalansvar och därför tar det ganska lång tid att jobba in en ny kund, säger Vasco Olivi.

En positiv utveckling
Wenmec har haft en positiv utveckling sedan starten för drygt 30 år sedan, men det senaste året har produktionen minskat något.
– Nu ligger vi på en jämn nivå igen och ser med tillförsikt på framtiden. Vår ambition är att skapa ett ännu bättre samarbete med våra befintliga kunder och framför allt att få in någon eller några nya större kunder, som vi kan skapa partnership med.
Vasco Olivi är ny vd på Wenmec sedan 1 juni 2013. Han kommer närmast från Munters AB, där han haft rollen som VP Operation med ansvar för deras fabriker i Europa, Kina och Mexico.


Utbildning/Forskning/Samverkan SNL 2014-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-2

Huvudtema: Utbildning/Forskning/Samverkan
En inspirationsresa

I det här numret av Näringsliv bjuder vi på en spännande blandning av olika teman. Det kan liknas vid en inspirationsresa med inslag från flera olika regioner, från norr till söder och från akademin till tillverkningsindustrin som exempel ...

Back to top