Inredningsintresset sprudlar i anrik kulturbyggnad

En inredningsintresserad och kreativ sjuksköterskas dröm har utvecklats till en framgångsrik och uppskattad butik omgiven av grönska i utkanten av Eskilstuna. Butiken fick namnet Wäsby Magasin, efter den kulturhistoriska byggnad som varsamt renoverats för att kunna bereda plats åt handelsverksamheten. Nu sker ytterligare upprustning av magasinet där även övervåningen kommer att omvandlas till butikslokaler framöver.

Wäsby Magasin var en gång en del av Wäsby Säteri, bland annat känt som Drottning Kristinas jaktslott. Idag tillhör magasinet Väsbyholms gård, där butiksinnehavaren och sjuksköterskan Annica Skoog bor med sin familj sedan 2006.
– Jag kände direkt att jag ville göra något värdefullt och ta vara på magasinet, som dessutom är en kulturbyggnad från 1800-talet. Genom hela renoveringsarbetet strävar vi efter att bevara traditionen, bland annat med synliga detaljer som påminner om arvet från förr, berättar Annica.

Ett annorlunda utbud
I butiken kan vi hitta allt ifrån klassiska inredningsdetaljer skapade av välkända designers till annorlunda presenter som inte finns på alltför många andra ställen. Annica Skoog tänker utanför ramarna när hon köper in nytt till butiken, utbudet ska passa en bred målgrupp men samtidigt vara nischat och prägla den småskalighet som Wäsby Magasin står för inom handeln generellt.
Wäsby Magasin är inte bara en anrik byggnad utvändigt. Annica har även tagit tillvara på gamla möbler som ropats in på auktion. De syns nu överallt i magasinet och utgör vackra komplement till varorna som saluförs.
– Jag får ofta frågan om jag kan tänka mig att sälja delar av själva inredningen. Det visar att det finns ett stort intresse för inredning med en kombination av gammalt och nytt. De gamla möblerna utgör en så pass viktig del av helheten i butiken och jag hoppas även på att kunna sälja en del antika möbler framöver, säger Annica Skoog.

Dubbel affärsyta
Verksamheten står nu under ytterligare utveckling med renovering av övervåningen som kommer att resultera i en dubbelt så stor affärsyta. På bottenvåningen kommer utbudet fortfarande att kretsa kring inredning och presentartiklar med många framstående varumärken.
Övervåningen kommer att representeras av kläder i samspel med tematisk inredning och även här tar Annica vara på gamla rustika möbler som får tjänstgöra som butiksinredning. Produkterna kommer dock att spegla en modern utveckling.
– Vi kommer att börja sälja ännu mer kvalitetskläder i sportig och ledig stil. Vi har haft kläder från State of Art under några år och framöver tillkommer spännande märken som Sebago, NZA och Musto, avslöjar Annica. Nytt för i vår är vackra italienska väskor i skinn och canvas från Campo Maggi.
I samband med att ombyggnationen färdigställs kommer Wäsby Magasin framöver att hålla öppet flera dagar i veckan. Annica Skoog har också planer på att utöka verksamheten framöver med hjälp av några lador som ligger i närheten.
– Här kanske vi i framtiden kommer att kunna utveckla caféverksamhet, det är en tanke jag leker med just nu, säger hon lite hemlighetsfullt som avslutning.


Utbildning/Forskning/Samverkan SNL 2014-2 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2014-2

Huvudtema: Utbildning/Forskning/Samverkan
En inspirationsresa

I det här numret av Näringsliv bjuder vi på en spännande blandning av olika teman. Det kan liknas vid en inspirationsresa med inslag från flera olika regioner, från norr till söder och från akademin till tillverkningsindustrin som exempel ...

Back to top