En ledande leverantör av distributions- och lagerlösningar

Swisslog AB i Boxholm är en ledande leverantör av distributions- och lagerlösningar.
– Vi har ett brett spektra av teknologi och ett stort internationellt inslag, säger Jesper Blomqvist, VD på Swisslog.

Swisslog i Boxholm utvecklar, tillverkar och säljer utrustning för automatiserade lagersystem. Det är i första hand automatiska pallkranar, men även konvajersystem (rullband).
Företaget erbjuder totalansvar för sina lösningar från förstudie och realisering av projekt till full drift av den dagliga verksamheten inom lager och distribution.
Produkterna säljs till största delen till interna kunder inom Swisslog, men cirka 20 procent levereras utanför Swisslog-koncernen. Slutkunderna är företag som behöver en distributionsanläggning, exempelvis IKEA, Arla, Coca Cola, Wall Mart, Absolut Vodka och Target.
Cirka 80 procent av produktionen exporteras.
– Vi är en av de stora spelarna i världen och ligger på Topp Fem-listan inom vår bransch, säger Jesper Blomqvist.
Swisslog har fabriker i Boxholm och i Kina och sysselsätter cirka 150 anställda.

Kostnadseffektiva lösningar
– Våra anläggningar ersätter ofta manuell truckhantering. Vi kan få in mer gods i färre kvadratmeter och vi kan bygga mer på höjden än vad man kan göra på en manuell truck. I och med att vi har högre automatiseringsgrad än vad man har i ett manuellt lager kan vi erbjuda kostnadseffektiva lösningar, säger Per Eklund, inköpschef på Swisslog.
Swisslogs egenutvecklade programvara WarehouseManagerTM (WM) utgör basen för styrningen av anläggningarna man levererar.
Just nu är Swisslog involverad i ett stort projekt i USA. Företaget har fått en order på flera miljoner kronor från dagligvarukedjan Publix och leveransen sker efter sommaren.

Stora investeringar
– Vi har investerat mycket i vår egen verksamhet de senaste två åren och vi ser en volymtillväxt organiskt i våra fabriker i Boxholm och Kina. Vi har ett internationellt mål på att kunna tillverka och sälja 200 ”kranar” om året, säger Per Eklund.
Jesper Blomqvist tillägger:
– Trots att vi har en relativt liten verksamhet så har vi mycket olika teknologier. Vi har avancerade mekanikkonstruktioner, mjukvaruutveckling, styrsystemutveckling och dessutom har vi en stor internationell verksamhet. Vi har installatörer och idrifttagare som reser jorden runt och installerar våra anläggningar.
Visionen för Swisslog är att bidra till kundernas ökade konkurrenskraft genom leverans av effektiva logistikanläggningar.


Östergötland SNL 2012-4 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2012-4

Huvudtema: Östergötland
Östergötland – ett vinnande län

Hänger Östergötland med i den globala ekonomin – har vi förutsättningarna och konkurrenskraften? Finns framtidstron bland företagen i en tid där osäkerheten är ovanligt stor och europrojektet darrar?

Back to top