Sport och studier på elitnivå vid Umeå universitet

Elitidrott och studier kan vara svårt att kombinera. Dock inte på Umeå universitet där det finns möjlighet att anpassa tempot efter de speciella förutsättningar som gäller som idrottsutövare på elitnivå. Siktet är nu inställt på att bli Sveriges första riksidrottsuniversitet.
Umeå universitet är historiskt känt för sin starka idrottsprofil. Redan under 1970-talet startades de första utbildningarna med fokus på området.

År 2000 inrättades Idrottshögskolan vid universitetet, som 2006 vidareutvecklades till sin nuvarande organisationsform, under namnet Umeå centrum för idrottsvetenskap. Verksamheten är framgångsrik både när det gäller idrottsutbildning och idrottsforskning. Med flest idrottsstudenter i landet och det största urvalet av kurser som är relaterade ser framtiden ljus ut.

Redan nu har närmare 1000 idrottsstudenter valt Umeå universitet, utav dessa är drygt 160 aktiva på elitnivå. Som elitidrottare är det vanligt att vänta med skola och utbildning tills sportkarriären är avslutad. Det är helt enkelt svårt att få tid över till att studera när det krävs träning de flesta, eller alla dagar, i veckan. På Umeå universitet är det dock möjligt att kombinera bägge delar.
Hos oss anpassar vi föreläsningar och examinationer till tränings och matchtider. Jag tror att det är positivt och mindre stressande för killarna och tjejerna att få något annat att koncentrera sig på än bara idrotten, säger Peter Hassmén, föreståndare vid Umeå centrum för idrottsvetenskap.

Ett lysande exempel på att det går att kombinera hårda studier och idrott på högsta nivå är orienteraren Helena Jansson. År 2009 tog hon VM-guld i Ungern och året därpå skrev hon in sig i historieböckerna då hon blev utsedd till årets orienterare för fjärde året i rad. Detta samtidigt som hon läser läkarprogrammet vid Umeå universitet.
Flertalet av våra elitaktiva tävlar inom individuella idrotter som exempelvis längdskidåkning och orientering. Det är lättare att få ihop med träningen när man inte har ett helt lag att anpassa sig till. Men på senare tid ser vi även att intresset ökar från personer inom klassiska lagidrotter som fotboll och ishockey. Det är ett tecken på att det vi gör går i rätt riktning och det är vi glada över, säger Peter Hassmén.

Nästa steg i den sportsliga utvecklingen är bli landets första riksidrottsuniversitet. Detta skall uppnås genom en dialog med Riksidrottsförbundet.
– Det känns som en logisk utveckling. Det ligger också i linje med vårt arbete som sträcker sig tillbaka ända till 1970-talet. Vi har visat att det går att kombinera akademiska studier och elitidrott, på det sättet hoppas jag att Umeå-modellen kommer vara vägledande, säger Peter Hassmén.


Livsmedel SNL 2011-3 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2011-3

Huvudtema: Livsmedel
Hållbarhet går hand i hand med ökat exportnetto för svensk livsmedelsproduktion

I Sverige ses vi ofta som föregångare när det gäller ny teknik och innovativa lösningar som främjar för en hållbar utveckling. Det märks inte minst inom livsmedelsbranschen, där ekotrenden nu är starkare än någonsin.

Back to top