Fruit Distribution AB - Expanderar i Norge och övriga Europa

Fruit Distributions affärsidé är att: Lagerhålla, distribuera, förädla och marknadsföra profilkläder av internationellt välkända varumärken till den Skandinaviska reklam- och Profilmarknaden.

Sedan starten för mer än 20 år sedan så har Fruit Distribution i Sölvesborg ständigt expanderat och kommer under 2010 att passera en försäljning av 1.000.000 sålda plagg/år. Fruit Distribution har dag cirka 22 000 produkter i sortimentet. Huvudkontor samt lagerhållning finns i Sölvesborg och en säljfilial i Stockholm. Bolaget har 15 årsanställda.

Fruit Distribution AB är ett dotterbolag till Hama Business Relations AB, ett investmentbolag som ägs av Lars-Olof Strand med familj.

Världens största tillverkare.
Fruit of the Loom, som bildades i USA redan 1851, är världens största tillverkare av bomullstrikå (T-shirt och sweatshirts) och har nyligen startat en helt ny fabrik i Marocko för att kunna möta den hårda konkurrensen från Asien, där större delen av världens behov av textilier tillverkas idag.

- I profilbranschen, som vi verkar i, är tillgänglighet av varor en mycket viktig faktor, säger verksamhetschefen Bengt Svensson och vi kommer att bli ledande på tillgänglighet när fabriken i Marocko är intrimmad. Fabriken kommer då att producera ca 2.4 miljoner plagg/vecka för den europeiska marknaden.

Warren Buffet och Bill Gates
Russell Europe är ett varumärke som kompletterar vår sortimentsportfölj med skjortor och jackor. Numera ägs Russell Europe av Fruit of the Loom, som i sin tur ägs av Warren Buffet, en av världens rikaste och den som skänker mest pengar till Bill Gates fond för forskning inom en mängd olika områden. Detta innebär att våra kunder indirekt stödjer forskningen när de köper produkter från Fruit of the Loom eller Russell Europé.

Certifiering - miljö
- Vad som också bör nämnas är att vi ligger i framkant när det gäller miljöanpassade produkter. Samtliga produkter är idag Öko-Tex certifierade vilket är en europeisk certifiering som i klartext innebär att det inte finns några farliga restprodukter kvar i plagget efter infärgning vilket innebär att våra produkter är ofarliga för hälsan.

Expansion i Norge
- Sedan ett år tillbaka är vi aktiva på den Norska marknaden genom dotterbolaget Fruit Distribution AS, som ligger i Fredrikstad. I augusti 2010 ingick vi ett avtal med Nordic Profile, en Norsk grossist, då vi övertog deras lager och försäljningsorganisation. Ansvarig för försäljningsorganisationen i Norge är Paal Sjövall med över 20 års erfarenhet i branschen.
-Vi tror mycket på den Norska marknaden framför allt när det gäller vårt sortiment av teknologiska jackor från det kanadensiska företaget Stormtech.
Norrmän är aktiva utemänniskor som gärna rör sig ute i skog och mark och har behov av funktionsdugliga jackor.


Movetex, framtidens logistikpartner i Europa.
- Under 2009 startades ytterligare ett bolag, Movetex AB, ett logistikföretag som sköter europeisk lagerhållning och distribution för vår kanadensiska jackleverantör Stormtech. Denna affär fick vi i hård konkurrens med logistikföretaget DSV i Belgien och vi har nu varit igång sedan hösten 2009.
Man måste inte ligga i storstadsregionerna eller i exempelvis Belgien för att distribuera varor över Europa, Sölvesborg är en utmärkt etableringsort.

- Vi söker nu ytterligare textilleverantörer på den Nordamerikanska marknaden. Det finns många företag som letar efter en partner som kan sköta både lagerhållning och distribution, samt försäljning i Europa avslutar Bengt Svensson, vi har möjlighet att ta hand om fler världsledande varumärken. Lokalerna i Falkvik är snart fulla, då får vi bygga ut!


Företaget är ett grossistföretag som säljer genom registrerade återförsäljare. Vill du ha mer information gå in på www.fruit.se


Transport & Logistik SNL 2010-5 - Affärstidningen Näringsliv

Näringsliv 2010-5

Huvudtema: Transport & Logistik
At the core of sustainable development

Enforced and improved infrastructural systems are not only creating more opportunities for new and growing companies. By developing our infrastructure in line with the governmental green perspective we are at the core of sustainable development, where more jobs are generated while at the same time creating intelligent solutions to reduce our impact on the environment.

Back to top